Ali veste kaj pomeni ruska beseda "dača"?

Ljubljana, 22.01.2016 | Ruski jezik in kultura
main-news-img

Ali veste, da pomen besede »dača« izvira iz ruske kulture in tradicije? V drugih evropskih jezikih ni besed, ki bi točno opisovale pomen te ruske besede. V francoščini – maison de campagne, residence secondaire – je to »kmečka hiša« ali »drugi dom«. V angleščini – country cottаge – »vaška hiša«. V nemščini – Sommerhaus – »poletna hiša« ali Schrebergarten – »majhen kos zemlje z lopo za orodje«. Evropski slovarji dešifrirajo  «datcha» kot – ruska beseda; ruska vaška hiša v bližini velikega mesta. Vendar ta beseda pomeni veliko več…

Prve dače so se v Rusiji pojavile v času Petra I. To so bili dvorci v predmestju Peterburga, ki jih je car velikodušno podaril svojim najbližjim uslužbencem za zasluge za domovino. Takrat se je tudi pojavila beseda »dača« - od glagola »dati«. Šele v drugi polovici 19. stoletja se je v Rusiji pojavil nov sloj ljudi – uradniki, umetniška inteligenca, inženirji, zdravniki, ki niso imeli družinskih dvorcev in so si poleti želeli iti ven iz mest polnih dima. Predmestnih hiš praviloma niso kupovali, ampak so jih najemali za 3-4 poletne mesece. Na ta način so istočasno privarčevali na račun najemniškega stanovanja iz mesta (ki so ga pustili, za naslednjo zimo pa so najemali drugo stanovanje).

Sčasoma se je pojavljalo vse več in več dač. Tako je bilo leta 1888 okrog Moskve že preko 6000 dač. Razvil se je tudi udoben javni prevoz, ki je ljudem omogočal vsakodnevno povezavo med domom in mestom ter službenimi obveznostmi. Življenje na dači je bilo čudovito! Vse od domačega gledališča, »dačnih« ljubezenskih zgodb do ribolova in gojenja jagod. Po revoluciji je oživel tudi arhaični pomen besede dača – razdelitev državnih dač vidnim članom vlade, piscem in znanstvenikom. Tudi v sodobnem času je še vedno zelo popularna gradnja dač, saj je to star ruski način kako najti harmonijo s samim sabo.