Cvetje v Rusiji

Ljubljana, 11.04.2016 | Ruski jezik in kultura
main-news-img

Le še nekaj dni nas loči od pričetka koledarske pomladi, ob vse toplejših in daljših dneh pa nas najbolj razveselijo prvi poganjki na drevesih in radovedne zgodnjepomladanske cvetlice, ki so že pokukale na plano. Poleg tega, da cvetje občudujemo v naravi, pa obdarovanje z njim predstavlja tudi pomemben način izkazovanja naklonjenosti. Z njim se seveda obdarujemo tudi Slovenci, vendar pa nas ob stiku z Rusijo kljub temu pogosto presenetijo cvetličarne, na katere v večjih mestih naletimo skoraj na vsakem vogalu, še bolj pa njihovi odpiralni časi – pogosto so namreč odprte do poznih večernih ur in tako iz zagate rešujejo vse, ki želijo na večernem srečanju očarati s svežimi rožami.

Rusi se s cvetjem obdarujejo ob praznikih, ki jih na podoben način obeležujemo tudi v drugih državah, na primer ob rojstnih dneh, porokah, mednarodnem dnevu žensk in Valentinovem, pa tudi ob nekaterih praznikih, ki jih pri nas ne poznamo – eden takšnih je Dan znanja, ki ga praznujejo na prvi šolski dan, 1. septembra. Na ta dan se šolarji oblečejo posebej slovesno, ob prihodu v šolo pa svojim učiteljicam in učiteljem poklonijo šopke rož. Podobno pozorni so študentje do svojih profesorjev in profesoric, saj jih s cvetjem obdarujejo na izpitih in ob koncu študijskega leta, včasih pa s šopkom okrasijo tudi njihovo mizo.

Tako ob poslovnih kot prijateljskih stikih z Rusi velja cvetju nameniti posebno pozornost – poleg posebnih praznikov, ob katerih se običajno obdarujejo z njim, ne gre zanemariti niti simbolnega pomena različnih rož in kombinacij, v katerih se pojavljajo. Prepričani pa smo, da nikakor ne boste zgrešili, če v prihajajočih pomladnih dneh okrog cvetličarne naredite ovinek in šopek travniških cvetlic naberete kar sami.