»Po našem ali vašem času?«

Ljubljana, 25.04.2016 | Zanimivosti iz ruskega sveta
main-news-img

V času, ko nam je na voljo cela paleta komunikacijskih kanalov – od telefona in elektronske pošte do Skypa in različnih mobilnih aplikacij – vsakodnevni stiki s prijatelji in poslovnimi partnerji iz tujine ne predstavljajo skorajda nobene ovire več.

Kljub temu se lahko zgodi, da nas pri dogovarjanju za sestanek z Rusi spravi v zagato okoliščina, ki jo Slovenci pogosto jemljemo za neproblematično – čas. Če se nam zdi samoumevno, da se nahajamo v istem časovnem pasu, pa je stvar v Rusiji, z vsemi prostranstvi, preko katerih se razteza, seveda drugačna. Trenutno imajo Rusi 11 časovnih pasov. Tako je bilo že do leta 2009, ko je na pobudo predsednika Medvedjeva prišlo do spremembe – zmanjšanja števila časovnih pasov na 9, saj naj bi to pomenilo lažje obvladovanje ogromne in raznolike države. Sprememba je bila precej kratkega diha, saj imajo od leta 2014 v Rusiji spet 11 časovnih pasov.

Še bolj zanimivo je to, da je Rusom, za razliko od nas, prihranjeno prehajanje z zimskega na poletni čas in nazaj ter posledično prilagajanje bioritma. Leta 2011 so v Rusiji, zopet na pobudo Medvedjeva, ure obstale na poletnem času. To naj bi prebivalcem izboljšalo kvaliteto življenja, vendar je bila večina s spremembo nezadovoljna, menili so namreč, da dobijo manj sončne svetlobe kot prej. Leta 2014 je zato prišlo do nove spremembe zakona in ure so obstale na zimskem času, kar velja še danes.

Ob vseh ustavljanjih, prestavljanjih in različnih prilagoditvah, ki smo jih pravkar opisovali, se res ni težko zmesti, zato ob dogovarjanju za sestanek z Rusi vprašanje: »Po katerem času?« še zdaleč ni odveč.