Ruske poslovne navade in bonton

Ljubljana, 29.01.2016 | Prispevki
main-news-img

V tokratnem prispevku vam bomo predstavili poslovne navade in bonton, ki jih je dobro poznati, če nameravate poslovno sodelovati z ruskimi partnerji.

Rusija ni velika le v geografskem smislu, pač pa so veliki in širokogrudni tudi njeni ljudje, kar se pozna tudi v poslovnem okolju. Veliko jim pomenijo osebna poznanstva in medsebojno zaupanje, zato jih najlažje “osvojite” z osebnim stikom v živo. Če ste na ruskem trgu novinec, je koristno, da se sprva povežete z nekom, ki v Rusiji že posluje, oz. se obrnete na nekoga, ki vam lahko izda priporočila in “dober glas” o vašem podjetju. Na splošno so Rusi korektni partnerji in če boste dlje časa sodelovali z njimi, zna poslovno sodelovanje prerasti tudi v prijateljstvo.

Ker stavijo na osebni stik, telefonski pogovor ni ravno najustreznejša komunikacija in pristop, s katerimi boste prepričali ruskega partnerja za sodelovanje. Za sestanek se dogovorite vnaprej in nanj nikar ne zamujajte, kar pa ne velja za ruskega partnerja. Z zamudo namreč preizkusijo vašo potrpežljivost, saj Rusi veljajo za zelo potrpežljive. Veliko potrpežljivosti boste potrebovali tudi, če boste imeli opravka z ruskimi uradi, a o tem kdaj drugič.

V primeru uspešno sklenjenega posla ponavadi sledi zaključek poslovnega druženja s kosilom ali večerjo, kjer boste novi poslovni zvezi ali uspešnemu poslu tudi nazdravili.

Ko se odpravljate na poslovno pot v Rusijo, ne pozabite na poslovno darilo, s katerim boste obdarili ruskega partnerja. Primerno darilo je buteljka kakovostnega vina iz domačih krajev, vrhunski konjak ali pisarniški pripomoček, kot na primer nalivno pero. Nikar pa ne podarjajte vodke, saj boste ruskemu gostitelju s tem sporočili, da nima okusa. Darilo naj ne bo ovito v rdečo barvo, saj ta simbolizira ljubezen.

Pomembna je tudi obleka. Moški naj si za poslovno srečanje izbere temno obleko in kravato ter svetlo srajco. Tudi ženska naj si izbere obleko v temnejših tonih, nakit in ličila naj bosta “skromna”, dišave pa ne premočne. Nevljudno je, če boste odvečno obleko obesili čez naslonjalo stola, zato jo raje odložite v garderobi.

Posebnost v ruskem okolju je tudi naslavljanje oseb. Rusi se med seboj v formalnih pogovorih kličejo z imenom in imenom očeta (npr. Boris Andrejevič). Če ne poznate imena po očetu, lahko Rusa naslavljate tudi z nevtralnim “gospodin” oz. za dame “gospoža” in priimkom.

Še ena od posebnosti oz. komunikacijskih razlik je nasmeh, ki pri Rusih ne pomeni znaka vljudnosti, o čemer smo na naših straneh že pisali. (povezava do članka: http://www.ruskisvet.si/objave/objava/ruski-nasmeh---16)

V neformalnih pogovorih vsekakor omenite skupne slovanske korenine, saj imajo pri sklepanju poslov “bratja Slavjani” prednost pred drugimi.

Velik vtis boste naredili, če govorite ruski jezik, pa čeprav ne brezhibno. V prednosti boste, če vsaj malo obvladate ruski jezik, pa naj si bo to le nekaj osnovnih fraz in besed. Priporočljivo je tudi, da imate s seboj poslovne vizitke v ruskem jeziku.

Pri uspešnem poslovanju z ruskimi partnerji vam lahko pomagamo tudi v našem podjetju.

Vabimo vas, da se udeležite naših tečajev ruščine za posameznike in poslovne ruščine, kjer boste poleg znanja jezika pridobili tudi več informacij o ruskih kulturnih in poslovnih navadah.

V Ruskem Svetu poskrbimo tudi za kakovostne prevode poslovne dokumentacije.

Vir foto: spainexpat.com