Vladivostok

Ljubljana, 28.10.2013 | Najbolj znana ruska mesta
main-news-img

Vladivostok je mesto – pristanišče na bregu Japonskega morja in predstavlja Rusiji vrata v azijski del Tihega oceana. Nahaja se na skrajnem vzhodu Rusije. Z ostalim delom Rusije ga povezujejo ceste, železnice in letalske zveze. Pod mesto spadajo Ruski, Popov, Trudovoj in Rejneke otoki ter polotok Peščeni. Je ob Amurskem in Usurskem zalivu, ki je del večjega Zaliva Petra Velikega.

Ustanovljen je bil leta 1860 in že od začetka je aktivno razvijal mednarodno trgovino, znanstvene, kulturne in športne stike z Azijci. Govorili so mu tudi evropsko mesto v Aziji. Danes je velik več kot 625 km2, ima približno 615 tisoč prebivalcev.

 

Znamenitosti:

Staro mesto: Tu se nahaja veliko stavb, ki so bile zgrajene v 19. stoletju. Različni arhitekturni stili izražajo tako zahodno kot vzhodno kulturo.

Vladivostok je največji znanstveni in kulturni center Daljnega Vzhoda. Najdemo univerze, akademije in raziskovalne institute. Mesto ima 4 gledališča in več kot 30 muzejev.

 

Orlovsko gnezdo: je najvišja točka starega mesta, ki ponuja čudovit razgled na mesto. Nadmorska višina je približno 200m.

 

Zaliv Zlati rog: tu se nahajata trgovsko in ribiško pristanišče, ter veliko ladjedelnic.

 

Trdnjava Vladivostok: Že od začetka je bilo mesto oblikovano kot vojna morska baza Rusije. O tem priča tudi trdnjava Vladivostok, ki se nahaja v okolici mesta, na vzpetini z nadmorsko višino 458 m. Zgradili so jo v 19. stoletju.

 

Vir: http://www.vlc.ru/city/index.php

Vir foto: https://www.google.si/search?q=vladivostok&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=RAZuUsiTK4XJ4wT__oDIDg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=622#imgdii=_